Niskie dawki marihuany zmieniają mózg
16 kwietnia 2014, 16:01U młodych dorosłych, którzy palą marihuanę co najmniej raz w tygodniu zauważono zmiany w kształcie i wielkości dwóch obszarów mózgu zaangażowanych w emocje i motywację. Wyniki badań, które ukazały się w Journal of Neuroscience, wskazują na potrzebę dokładniejszego przyjrzenia się skutkom długotrwałego wpływu niskich i średnich dawek marihuany na mózg
Materiały zmiennofazowe mogą zastąpić krzem
19 września 2014, 19:24Ograniczenia wielkości oraz prędkości współczesnych procesorów i układów pamięci można pokonać zastępując krzem materiałami zmiennofazowymi (PCM). Materiały takie są w stanie w ciągu miliardowych części sekundy zmieniać swoją strukturę pomiędzy przewodzącą krystaliczną a nieprzewodzącą amorficzną
Złudne bezpieczeństwo anonimowych danych
30 stycznia 2015, 11:26Firmy i instytucje zbierające i przechowujące olbrzymie ilości danych osobowych zapewniają, że ich zbieranie jest dla nas bezpieczne, gdyż dane poddawane są procesowi anonimizacji. Nie można ich więc powiązać z konkretną osobą. Wiele krajów wymaga zresztą anonimizowania danych, bez tego nie można uzyskać zgody na ich zbieranie. Jednak, jak się okazuje, daje to jedynie złudne poczucie bezpieczeństwa.
Szybkie źródło światła dla komputerów przyszłości
29 lipca 2015, 11:02Na Duke University skonstruowano emitujące światło urządzenie, które działa z częstotliwością 90 GHz, czyli jest w stanie włączyć się i wyłączyć 90 miliardów razy w ciągu sekundy. Jego powstanie to ważny krok w kierunku budowy komputerów przesyłających dane za pomocą światła, a nie ładunków elektrycznych.
Stentrod - sposób na protezy kontrolowane myślą?
25 lutego 2016, 07:36W ciągu 10 lat mogą powstać kontrolowane myślą protezy, wózki inwalidzkie i komputery, twierdzi australijski naukowiec. Terry O'Brien, dziekan Wydziału Medycyny University of Melbourne ma zamiar przeprowadzić w przyszłym roku testy implantu, który odbiera i przekazuje sygnały z mózgu
Jak wydłużyć przydatność mleka do spożycia
22 lipca 2016, 12:31Naukowcy z Purdue University we współpracy z kolegami z Tennessee University opracowali niechemiczną metodę znacznego wydłużania przydatności mleka do spożycia. Uczeni wykazali, że temperaturę pasteryzowanego mleka podniesiemy gwałtownie o 10 stopni Celsjusza na mniej niż 1 sekundę, to pozbędziemy się ponad 99% bakterii pozostałych po pasteryzacji
Popularny dodatek do żywności pogarsza funkcje jelita cienkiego
20 lutego 2017, 11:43Przewlekła ekspozycja na tlenek tytanu(IV), popularny dodatek do żywności, który występuje m.in. w gumach do żucia czy cukierkach, zmniejsza zdolność jelita cienkiego do wchłaniania składników odżywczych i jego funkcję barierową w stosunku do patogenów.
Potwierdzili hipotezę dotyczącą niezwykłej jasności nowych
20 września 2017, 10:23W 2014 roku astronomowie z Columbia University stworzyli hipotezę wyjaśniającą niezwykłą jasność niektórych wybuchów we wszechświecie. Teraz w Nature Astronomy opublikowano wyniki badań potwierdzających tę hipotezę.
Problemy z identyfikowaniem pacjentów do leczenia przełomowym lekiem
12 kwietnia 2018, 09:24W maju 2017 roku FDA zezwoliła na stosowanie pembrolizumabu u każdego pacjenta z zaawansowanym nowotworem, u którego pojawił się guz ze specyficznym uszkodzeniem systemu naprawy DNA. To absolutny przełom. U niektórych pacjentów doszło do bardzo silnej pozytywnej reakcji, mówi Razelle Kurzrock, onkolog z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego.
Bakterie Bacillus z probiotyków są dobre dla nas, ale nie dla gronkowców
11 października 2018, 10:48Bakterie z rodzaju Bacillus, które występują np. w probiotykach, pomagają eliminować wywołujące lekooporne infekcje gronkowce złociste (Staphylococcus aureus).
